Automotive Blogs

Stark Varg diperkenal – motocross elektrik dengan kuasa sehingga 80 hp, 938 Nm tork, berat cuma 110 kg

Syarikat baru dari Sepanyol, iaitu Stark Future telah memperkenalkan sebuah motocross elektrik yang dipanggil sebagai Varg dan kini dibuka untuk tempahan secara dalam talian. Penghantaran kepada pelanggan dijangka bermula pada September 2022.

Seperti yang boleh dilihat, Varg mempunyai bentuk tipikal sebuah motocross tetapi yang lebih istimewa adalah ia dipacu oleh motor elektrik dan bateri 6 kWh yang mampu menghasilkan kuasa 80 hp dan 938 Nm tork.

Jika dibandingkan dengan motocross biasa, Stark mendakwa Varg mempunyai kuasa 30% lebih daripada model 450 cc dan berat keseluruhan cuma 110 kg. Jika ini kedengaran menakutkan, pengguna boleh melaras jumlah kuasa serta penyampaiannya secara mudah menggunakan aplikasi yang disambung kepada motosikal.

Menurut Stark, melalui cas penuh bateri – yang boleh dibuat dalam masa satu ke dua jam bergantung kepada pengecas – Varg boleh bertahan untuk pusingan perlumbaan penuh MXGP atau enam jam bagi tunggangan dalam hutan.

Kerangka Varg menggunakan perumah bateri di tengah sebagai komponen struktur sokongan dan ia adalah 50% lebih ringan berbanding kerangka motocross biasa, tetapi dengan kekuatan yang sama. Suspensi pula menggunakan unit daripada Kayaba dengan jarak gerak 310 mm di hadapan.

Harga bagi Stark Varg bermula USD11,900 (RM50,366), dan pembeli boleh memilih spesifikasi yang sesuai untuk mereka seperti untuk rim belakang, kuasa (60 hp /80 hp), suspensi (mengikut berat), brek belakang, tongkat serta warna badan.

The post Stark Varg diperkenal – motocross elektrik dengan kuasa sehingga 80 hp, 938 Nm tork, berat cuma 110 kg appeared first on Paul Tan’s Automotive News.