Automotive Blogs

Porsche beli saham majoriti pengeluar e-bike Greyp

Bagi meluaskan penawaran model elektrik dan digitalnya, Porsche telah membeli saham majoriti dalam syarikat pengeluar basikal elektrik atau e-bike Croatia, Greyp. Buat masa ini, Porsche telah memiliki 10% pegangan saham dalam Greyp dan 24% saham dalam syarikat pengeluar kereta sport elektrik Rimac Automobili, yang kini menjadi pemegang saham majoriti dalam Greyp.

Pembelian saham bagi Greyp oleh Porsche ini sekaligus membuatkan pengasas Rimac, Mate Rimac dan pengasas Greys yang lain menjadi pemegang saham minoriti dalam syarikat terbabit. Proses keseluruhan pembelian saham ini dijadualkan selesai pada 18 Disember dan Mate Rimac berkata Greys akan dibayangi Rimac serta sukar untuk berpotensi sepenuhnya.

“Kini, kami memulakan lembaran baharu yang menarik dalam sejarah syarikat – dengan Porsche membeli pegangan majoriti dalam Greyp. Ia akan menjadi pemacu untuk sesuatu yang hebat dan besar, tetapi kita akan membicarakannya pada masa lain,” ujar Rimac. Pada awal tahun ini, Porsche telah mengembangkan barisan e-bike dengan eBike Sport dan eBike Cross untuk respons pasaran yang positif.

Sehingga Mac tahun ini, Porsche telah melabur dengan lebih 20 syarikat start-up dan juga lapan dana kapital. Selain itu, ia juga mencari peluang untuk melabur lebih 15 bilion euro (RM70.85 bilion) dalam teknologi baharu dengan 6.5 bilion euro (RM30.7 bilion) dalam pembikinan kenderaan hibrid dan elektrifikasi, laporan laman web thedriven.io.

The post Porsche beli saham majoriti pengeluar e-bike Greyp appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

Did you miss our previous article…
https://karltwiford.net/?p=4477