Automotive Blogs

Laluan di Seksyen 27, KM39 FT 185 Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands dibuka kembali pada 17 Dis

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Tenaga, Air dan Pengangkutan Awam, Datuk Mohd Zolkafly Harun telah memaklumkan laluan di Seksyen 27, KM39 FT 185 Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands, akan dibuka kembali sepenuhnya untuk semua jenis kenderaan pada pagi Jumaat ini, 17 Disember 2021.

Katanya, selain kerja pembersihan jalan, pembinaan longkang aliran air di kawasan runtuhan itu sedang dijalankan oleh pihak konsesi sebagai langkah mengelakkan berlaku pergerakan tanah. Malah kawasan bukit yang mengalami runtuhan turut direka bentuk secara bertingkat bagi mengurangkan risiko runtuhan susulan, laporan Berita Harian.

“Buat masa ini pihak konsesi sedang bersihkan jalan, selain membina longkang aliran air tepi jalan yang runtuh itu bagi mengelakkan pergerakan tanah (kembali) berlaku yang mana pembinaan longkang itu dijangka mengambil masa selama dua hari.

“Insya-Allah kalau tiada halangan, pagi Jumaat ini pengguna jalan raya sudah boleh menggunakan jalan itu sepenuhnya, membabitkan pembukaan kedua-dua laluan. Mengenai masa ia mula dibuka, belum dimuktamadkan namun antara jam 12 tengah malam hingga 11.59 pagi Jumaat ini,” katanya.

Tambah beliau, pihaknya turut menyeru supaya pengguna jalan itu tetap berwaspada ketika melalui jalan berkenaan berikutan sepanjang jalan berkenaan sememangnya dikelilingi kawasan bukit serta cerun.

Pada 2 Disember lalu, berlaku kejadian tanah runtuh di lokasi berkenaan yang turut mengorbankan dua orang masing-masing pemandu sebuah lori dan sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) selepas kenderaan dipandu mereka ditimbus runtuhan tanah.

The post Laluan di Seksyen 27, KM39 FT 185 Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands dibuka kembali pada 17 Dis appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

Did you miss our previous article…
https://karltwiford.net/?p=5292