Automotive Blogs

EICMA 2021: Royal Enfield SG650 Concept – petunjuk model masa depan, banyak barang CNC aluminium

Royal Enfield juga tiba di pameran EICMA dengan membawa sesuatu yang istimewa. Ia bukanlah sebuah model produksi, tetapi adalah model konsep yang dimulakan oleh pasukan rekaannya, di bawah pimpinan ketuanya, Mark Wells. Mesej yang mahu disampaikan adalah “meraikan peralihan” dan memberi gambaran kepada bentuk motosikal jenama itu pada masa hadapan yang tidak terlalu jauh.

Walaupun masih mempunyai bentuk asas seperti motosikal klasik – sesuatu yang mahu dikekalkan oleh Royal Enfield – model konsep ini sebenarnya menggunakan pelbagai komponen buatan khas, yang hanya boleh anda lihat apabila diperhatikan secara terperinci.

Sebagai contoh, tangki bahan apinya dibuat secara CNC billet machined daripada satu blok aluminium mampat, dan begitu juga dengan rim, yang mempunyai sistem ABS bersepadu terus, serta angkup dan cakera brek.

Jika anda lihat pula pada bahagian tapak pemegang fork, ia diikat sekali kepada perumah lampu hadapan, yang juga dibuat daripada aluminium secara CNC. Walaubagaimanapun, jika motosikal ini akan membawa kepada model produksi, bahagian tersebut mungkin akan ditukar kerana proses CNC billet machined bukanlah sesuatu yang murah.

Kerangka belakang motosikal ini hanya sampai ke bahagian tengah motosikal, sementara dua penyerap hentak yang digunakan mempunyai tapak khas yang menyambungkan rangka tersebut kepada lengan ayun. Tempat duduk dibalut dengan kulit jahitan tangan, meter menggunakan jenis digital berwarna yang juga boleh memaparkan arah navigasi dan kemudiannya penampilan diserlahkan dengan corak digital.

Untuk enjin, Royal Enfield telah mengambil unit dua silinder 648 cc sama seperti Interceptor 650 dan Continental GT, yang mana mengikut spesifikasi, boleh menghasilkan kuasa 46.8 hp pada 7,150 rpm dan 52.3 Nm tork pada 5,150 rpm.

The post EICMA 2021: Royal Enfield SG650 Concept – petunjuk model masa depan, banyak barang CNC aluminium appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

Did you miss our previous article…
https://karltwiford.net/?p=4489