Automotive Services

BMW iX 2021 dapat 5-bintang dalam Euro NCAP

BMW iX 2021 baru saja dilancarkan di pasaran Malaysia pada Ogos lalu dan baru-baru ini kami telah berkongsikan galeri foto penuh kenderaan elektrik ini. Ada yang tertarik dengan EV ini? Kalau berkemampuan untuk memilikinya memang berbaloilah sebab ia baru sahaja menerima markah penuh dalam ujian keselamatan pelanggaran kenderaan yang dikendalikan oleh Program Penilaian Kereta Baharu Eropah (Euro NCAP).

Model ini telah diberikan penarafan lima-bintang dalam kesemua kategori ujian yang dikendalikan. Termasuklah ujian perlindungan penumpang dewasa yang telah menguji keberkesanan beg udara interaktif baharu antara tempat duduk pemandu dan penumpang hadapan, yang memberikan perlindungan tambahan terhadap kecederaan sekiranya berlaku perlanggaran sisi.

Untuk keselamatan kanak-kanak di tempat duduk belakang, BMW iX turut menerima markah tertinggi bagi ujian pelanggaran hadapan dan sisi, walaupun beberapa mata telah ditolak kerana kekurangan sistem sekatan kanak-kanak bersepadu. Tetapi dari segi struktur, bingkai aluminium dengan kerangka karbon memberikan perlindungan yang sangat baik untuk penumpang dewasa dan kanak-kanak.Klik untuk besarkan

Untuk ujian Vulnerable Road Users, ia menerima markah yang sederhana. Walau pun menampilkan bonet aktif yang melindungi impak terhadap pejalan kaki sekiranya perlanggaran berlaku, sekaligus mengurangkan risiko kecederaan yang parah. Namun demikian, ia tidak begitu berkesan untuk bahagian pelvis disebabkan oleh garis bonet tinggi iX. Walau bagaimanapun, ia mendapat markah yang sangat baik untuk impak bahagian kepala dan kaki.

Untuk bantuan pemanduan, iX dilengkapi dengan bantuan kepekaan, amaran ketibaan lorong dan pengesan pengehad kelajuan secara standard. Untuk pakej pilihan bagi Driving Assistant Professional, ia diberikan bantuan panduan lorong dan stereng, kawalan kelajuan adaptif dengan fungsi stop and go, bantuan pengehad kelajuan automatik dan bantuan mengelak.

GALERI: BMW iX xDrive40 2021 di Malaysia

The post BMW iX 2021 dapat 5-bintang dalam Euro NCAP appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

Did you miss our previous article…
https://karltwiford.net/?p=5113